Vielä kerran Slush2017: Porschen opein kuntasektoria kehittämään

Viime vuoden Slushista lienee kirjoitettu jo kaikki kirjoittamisen arvoinen itse tapahtumana, mutta en silti malta olla jakamatta muutamaa ajatusta siitä millaisia visioita se herätti minussa toisaalta näin kuntasektorin edustajana ja toisaalta hyvin perinteisen elinkeinosektorin toimintaedellytysten kehittäjänä. Ja ehkä myös pari huomiota itse tapahtuman evoluutiosta noin yleisesti.

Ihan aluksi sanon, että Slush on mahtava tapahtuma ja kerta kaikkiaan loisteliaasti järjestetty. Ylipäänsä se, että tällainen tapahtuma on olemassa pitäisi olla esimerkki siitä, että mikä tahansa on mahdollista, kun löytää vastauksen kolmeen yksinkertaiseen kysymykseen: kuka, miksi ja mitä? Kenelle tapahtuma on siis suunnattu, miksi se järjestetään ja mitä siellä tehdään. Näihin kaikkiin on pystynyt aika hyvin tietämään vastauksen kävellessään Slushin ovesta aikaisempina vuosina sisään. Entä nyt?

Ensiksikin olin aistivinani merkittäviä muutoksen tuulia siinä millaisia sisältöjä tänä vuonna tapahtuma piti sisällään edellisiin vuosiin verrattuna. Pienten startupien juhla oli ainakin osin vaihtunut isojen korporaatioiden ketteryysmainonnaksi ja suoranaiseksi rekrytointitapahtumaksi, jossa pienet toimijat jäivät auttamatta tuttujen, tunnettujen logojen varjoon. Isojen yritysten läsnäolo oli suorastaan läpitunkevaa, kun globaalit talousjätit Daimler-Benz AG etunenässä vyöryttivät esiin omia ”startup”-kehitysaihioitaan.

Mielenkiintoisiahan ne ovat, mutta samalla myös hiipi mieleen se miten nämä kehitysaihiot ja -painopisteet väistämättä tällaisten resurssien saattelemana tulevat ohjaamaan sitä mitä ne pienet startupit tulevat jatkossa tekemään ja mitä taas toisaalta eivät – eli viitoittavat väistämättä tietä sille millaisia startup-yrityksiä paikalle hakeutuu seuraavina vuosina. Vaikka isot yritykset ovat jo vuosia ulkoistaneet tuotekehitystään kellon ympäri töitä painaville startupeille, niin nyt vaikutti siltä, että isot yritykset ottavat vielä aktiivisemmin roolia omilla tuotemerkeillään pyrkien raikastamaan omaa markkinoinnillista viestiään tehden siitä “startup-uskottavan”. Mielleyhtymä viisikymppisestä, kapinan uudelleen löytäneestä perheenisästä vetämässä geeliä tukkaan ja hengailemassa nuorten aikuisten diskoillallassa huvitti ainakin allekirjoittanutta Mersun ständillä kovasti.

Toisekseen en voinut välttyä siltäkään ajatukselta, että suurien yritysten läsnäolo oli juurikin osa yritysten muutosviestintää liiketoiminnan mallien, ansaintalogiikan ja kokonaisten liiketomintasektoreiden suuressa myllerryksessä. Esillä olleen Teslan ohjaamossa istuessa ei siis ollut ihme, että mieleen hiipi ajatus esimerkiksi juuri muiden autoteollisuuden perinteisten toimijoiden tarpeesta sanoa ääneen, että hei, kyllä mekin olemme innovatiivisia muutoinkin, kuin vain siinä perinteisessä insinöörimielessä. Meiltäkin löytyy startup-pöhinää ja kykyä luoda bisnestä vaikka tyhjästä sekä määritellä kuluttajien tarpeita, ihan niinkuin Teslalla.

Mielenkiintoisimman perspektiivin tähän ajatteluun tarjosi Porsche Digitalin toimitusjohtaja Thilo Koslowski, joka kuvaili hieman sitä visiota, joka tällä saksalaisella urheiluautovalmistajalla on tulevaisuuden varalle. Ensinnäkin Koslowski uskoo edelleen auton omistamisen jatkuvan, toisin kuin monet muut toimijat, kuten vaikkapa MaaS-hypeä rummuttavat startupit (joista esimerkiksi Whimin Unlimited -asiakkaaksi olen itse siirtymässä ensi tilassa). Ihmiset – tai ainakin jotkut, eksklusiivista palvelua kaipaavat – siis haluavat hänen mukaansa omistaa jatkossakin kivoja asioita, kuten vaikkapa kalliita urheiluautoja. Ja tuskin Koslowski on hänkään aivan väärässä.

Mutta sitten se merkittävämpi uutinen: Porsche haluaa luoda omistamisesta elämäntavan ja viime kädessä tavan kuluttaa niin rahojaan kuin myös aikaa. Porschen omistamisesta pyritään tekemään fyysisen maailman ulkopuolelle menevä digitaalinen jatke, joka seuraa omistajaansa tämän matkustaessa, syödessä ravintoloissa tai nauttiessa konsertista – taaten siten aidon Porsche-kokemuksen myös muualla kuin ohjauspyörän takana. Näin ollen auton omistamisesta tulee lisäarvoa muuhun elämään, etuoikeus, jonka avulla ovet avautuvat parhaisiin pöytiin sekä luonnollisesti kussakin matkakohteessa mieluisan Porschen ratin taakse tai itseohjaavan auton takapenkille.

Vaikka tätä voi automaailmassa ajatella startupmaisena mullistuksena perinteiseen omistajuuteen verrattuna, niin se kertoo myös muutoksesta perinteisen autovalmistajan ja asiakkaan suhteessa. Ensinnäkin luomalla kyseisen mallin asiakkuudesta Porsche pääsee näköalapaikalle suhteessa ajajiensa muihin mieltymyksiin ja sitä kautta käsiksi uuteen öljyyn eli asiakkaista kertyvään dataan. Samalla yhtiö pystyy paremmin ymmärtämään sitä mitä heidän asiakkaansa jatkossa haluavat kokea osana Porsche-maailmaa; ilmiö, joka on tuttu muun muassa Netflixin käyttäjille, joiden katseluvalintojen perusteella tehtaillaan uusia sarjoja ja elokuvia tyydyttämään juuri eniten käsillä olevaa katselutarvetta.

Toiseksi digitaalinen “omistaminen” on erinomainen tapa osallistaa asiakas mukaan tuotekehitykseen. Kuntasektorilla puhuisimme osallisuudesta eli siitä miten kuntalaiset otetaan mukaan kunnallisten palvelujen kehittämiseen. Ja siitä päästäänkin Porsche Digitalin oppeihin suhteessa kuntasektoriin: osallisuus ei ole itse auton tai palvelun suunnitteluun liittyvää toimintaa, vaan palvelun saumatonta käyttöä ja tuon käytön kautta kertyvän datan luovuttamista tuotekehittäjien hyödynnettäväksi. Kuluttajan (tai tässä tapauksessa kuntalaisen) kannalta osallisuus on palveluiden normaalia käyttämistä omien mieltymysten mukaan, joka data-analytiikan avulla parantaa kyseisen palvelun käytettävyyttä.

Osallisuus on siis itse asiassa käyttäjäkokemus, ei menetelmä kehittää tuota kokemusta.

Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten autoteollisuus muuttuu kohti digitaalista palvelua ja myös lupaudun tekemään töitä, jotta kuntasektorilla kyetään pysymään mukana tässä muutoksessa. Ja toki myös innolla jo odotan vuoden 2018 Slushia.

Marko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s